2022. okt 04.

Miként gyűjtsük a zöld hulladékot

írta: (V)ÉRZŐSZÍV
Miként gyűjtsük a zöld hulladékot

 

zold.jpgBeköszöntött az ősz, a növények levelei sárgulnak, kezdenek lehullani. Ebben az időszakban sok teendője akad azoknak az embertársaimnak, akik sok fával, bokorral vagy nyírt fűvel, esetleg gyommal rendelkeznek.  A nyírt fű és a gyom az egész évben velünk van, viszont ez nem számottevő mennyiségű. Ezeket akár a heti hulladék elszállítással is eltüntethetőek. Mi van a bokor nyesedékkel? Igen valóban a bokrot is metszeni kell év közben, mert az is nő.  Ezt kisebb adagokban szintén elszállíttathatjuk a normál hulladék szállításkor. Egyedül a fa az, amelyet úgy egy évben csak egyszer metszünk meg. A falevelek maradtak, amelyek leginkább gondot okoznak számunkra. Anno akiknek volt vagy van most is termőföldje, azok a faleveleket be tudják ásni, így is segítve a következő évi termésüket, hiszen a téli időszakban el kell, hogy rothadjon a föld alatt. Ezt már szerintem kevesen választják. Az új trend az ilyen zöld dolgok eltüntetésére a komposztálás, amely valaki számára egyszerű, de van kinek bonyolult. Lehet kérni saját költségre konténert, de ez nem éri meg senkinek sem, ritkán kér valaki ilyet.  Ilyenkor egyszerűbb megvárni, hogy az adott településen mikor is szállítják el az ilyen jellegű hulladékot. Ez évente kétszer esedékes, tavasszal és ősszel. Tavasszal a kerti megújulásból, szépítésből keletkezhet zöld hulladék.  Akadnak olyan személyek, akik az égestéssel próbálják az így összegyűlt „szemetet” eltüntetni. Ez is egy megoldás, de nem környezetkímélő. Egy kupac avar hat órás égetése 250 busz 24 órás folyamatos közlekedésének felel  meg. Füst keletkezik és nem is kellemes a közelben élők számára. Az égetést, kazánban is meg lehet valósítani, igaz a téli időszakban jó meleggel tudnak szolgálni a zöld hulladékok, már, akik ezt a fűtési módszert alkalmazzák. Most ebben az évben igencsak aktuális a rezsiárak emelkedésével. Sajnos sok helyen illegálisan helyezik el a hulladékot, pedig ezek az alkalmak ingyenesek, csak ki kell várni az idejét. Tegyünk a környezetünk szépségéért.

Tekintsük meg, hogy melyek azok a hulladékok, amelyeket elszállítanak:  

A zöld hulladékot / lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom / bezsákolva helyezze ki az ingatlan elé. A zsákokon kívül elszállítják a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek körülbelül egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el. Ingatlanonként 1 köbméter hulladék kihelyezésére van lehetőség. A zsákba kizárólag zöld hulladék kerüljön. Amennyiben háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákokban azokat nem szállítják el.

 Mindössze csak a fentebb említett szabályokat kell betartanunk, ilyen egyszerű ez kérem szépen. Tudom, hogy nem kis energiával jár akár a levelek összeszedése és bezsákolása, vagy a faágak levágása, vagy a bokrok metszése, de megéri, mert a környezetünk szebben fog kinézni.

 

Köszönöm a figyelmet!

 

Szólj hozzá

Zöld Faág Levél Hulladék Ág