2020. ápr 07.

Közösségi csoportjátékok interneten

írta: (V)ÉRZŐSZÍV
Közösségi csoportjátékok interneten

Ez egy igazán kimeríthetetlen téma, hiszen nagyon sokféle és fajta játékot lehet játszani az interneten. Én egy adaggal megosztok veletek, amely egy közösségen belül valósítható meg, habár nincs kizárva annak a lehetősége sem, hogy személyes csoportoknál nem lehet kivitelezni. 

 

jatek.png

Amikor egy közösségi oldalon egy csoport részese vagy akkor szinte elengedhetetlen a játék. Hiszen mikor csak posztolás folyik, az egy idő után unalmassá válik, bővül a létszám és újra és újra előkerülnek olyan képek, cikkek, hírek, amelyek már szerepeltek anno az oldalon. Persze honnan is tudná az a tag, aki olyan dolgot tesz közzé, amely már szerepelt valamikor a csoport életében. Játékra szükség van, összekovácsolja a társaságot, az is előfordul, amikor bomlasztó hatást ér el egy versengés. Ember tömeg függő ez, rengeteg embertípus lehet jelen egy csoporton belül, különböző értékrendekkel. Tapasztaltam már sokat, mert én is tagja vagyok egy közösségi oldal csoportjának és jó pár játékot vezettem már, több kevesebb sikerrel.

Lássuk, milyen játékokkal lehet az emberek figyelmét felkelteni. Ugye mindig jelentkezés alapján történjenek ezek, melyek lehetnek egyéni vagy csapatjátékok. Van olyan típus, amikor az egyénileg szerzett pontok beleszámítanak a csapatpontszámokba is. Függ a jelentkező mennyiségétől, hogyan is éri meg egy versenyt meghirdetni. Vannak bejelentkezős játékok, ezek a legegyszerűbbek.

Csapat és egyéni játékok:

Nemek harca ( fiúk a lányok ellen )

Egy bejegyzés alatt bejelentkezik be a tag egy szabadon választott jellel. ( jelen, emoji, GIF, stb.. ), melyet a játékvezető egy bizonyos időtartam után lezár és megszámolja a bejelentkezők számát nemekre lebontva.  Ez egy több fordulós játék.

Állatos játék

Állatok nevével kell bejelentkezni, de itt is van lehetőség másként is az állatot megjeleníteni, ahogy a nemek harcában. Csapatokat alkotnak a tagok egyenlő létszámmal, az már csak a játékosokon múlik, hogy jelen vannak-e az adott fázisban. Ebben a játékban is egy adott ciklus után zárul le a játék és összegzi a játékvezető a pontokat.

Gyorsasági játékok

Ezek főként sportjátékok. Egyéni és csapatjáték is egyben. Minden induló egy rajtszámot választ, amikor jelentkezik  és választhat egy csapattársat. Itt az előre lebeszélt időpontban kikerül a bejegyzés és minél előbb beírni a rajtszámot, majd ez alapján alakul ki a sorrend. Vegyük példaként a forma 1-et: itt az első tíz kap pontot célba érkezéskor, majd az egy csapatban szereplő pilóták pontjai összeadódnak és így lesz meg a csapatpontszám az egyéni után. Tehát, ha egy csapat egyik pilótája elsőként jelentkezik be, akkor kap érte 25 pontot, a másik pilóta csak nyolcadik akkor 4 pontot szerez, amely összeadva 29 pont. Több fordulós. 

Mivel gyorsasági ezért alakulhat ki vita egy ilyen típusú játékban, hiszen nem mindenkinek egyforma sebességű és erősségű a telefonja vagy az amelyen bejelentkezik. Az adrenalin megemelkedik a kiírt időpont előtt azoknál, akik komolyan veszik a játékot a fentebb említett különbségektől eltekintve. A pontos idő sem mindenkinél ugyanannyi,mint a játékindítónál, ezért is alakulhat ki valamilyen szintű gyorsaság. 

 Vetélkedők

Területszerzés a fő cél. Csapatban és egyéniben is játszható ez a típus. Itt a játékmester kvíz kérdéseket tesz fel és a gyorsabb válaszoló kapja a területet vagy a pontot, ha több kérdés van egy fordulón belül, de előfordulhat tippelős feladvány, amikor a közelebbi tipp dönt.

Van olyan vetélkedő, ahol feladatokat kell végrehajtani. Pl: készíts szalvétatartót újságpapírból vagy írj 25 szót "K" betűvel, itt határtalan feladatot lehet kérni az indulóktól.

Ezeknél a fajtájú vetélkedőnél szintén előfordulhat nézeteltérés. Kikeresi a google-ből, így értelmét veszti, vagyis nem a valós tudás dönt, kihal az izgalom a játékból.

Szavazásos játékok

Indítani lehet fotó, rajz vagy művész párbajokat, ahol a jelentkezőknek egy adott témában kell képet készítenie, amit elküld a játékvezetőnek, aki összepárosítja a műveket és közzéteszi szavazásra. A legtöbb szavazatot kapó mű jut tovább a következő fordulóba egészen a döntőig. Ezek mind egyéni játékok.

Itt az a bökkenő, amikor egy ismeretségi körből szavaznak. Hiszen felfedezhetnek olyan jeleket, amelyek utalnak az aktuális versenyző tagra. Fű alatt lehet írni chaten melyikre menjen a szavazat. 

Humoros játék

Itt egy mókás hírről lehet humorizálni határtalan mennyiségben. A világ tele van ilyen típusú hírrel. Pl: medveállatkák ezrei kerültek a holdra. 

Eme  játékváltozat elvileg tényleg a humorra épül. A kérdés az, hogy az elbíráló mennyire tud elvonatkoztatni egy személytől, aki a poszt alá ír. Függ attól is, hogy a játékvezető szívét milyen típusú viccelődés érinti meg. Szubjektív játék. 

Egyéb játékok

Lehet szóláncot is játszani, vagy folytass egy elkezdett történetet. Ismerj fel kép alapján egy várost, annak nevezetességét, helyszínt.

Van lehetőség játszani más platformon is egymás ellen a világhálón, gondolok itt egy kártya vagy biliárd játékra, csatázós, melyeket lehet csoportosan is játszani, igaz nem egy közösségen belül, ahol különböző posztokat is osztasz meg a tagokkal. Nyilván a legegyszerűbb otthon játszani egy haverral playstation-ön, xbox-on vagy más konzoljátékon.

Játszani jó, de csak egészen addig, amíg örömöd leled benne. Mikor már kezd nyűg lenni és sok ideggel jár, akkor jobb befejezni. 

Játssz egyedül vagy közösségben a lényeg, hogy kiszakítson a hétköznapokból.

Jó játékot mindenkinek!

 

 

 

 

          

        

 

 

                                        

 

  

Szólj hozzá

Játék Verseny Internet Közösség Csoport Vetélkedő