2019. nov 13.

Felrobbantotta az internetet a bejegyzés

írta: (V)ÉRZŐSZÍV
Felrobbantotta az internetet a bejegyzés

A mai újságírás sem a régi már, amikor is tényleges tartalommal készült el egy cikk. Rengeteg a kattintásvadász írás, melynek nincs igazán hírértéke, mégis sokan elolvassák. Ezek a híreknek készült betűvetések igazából egy-két mondatosra sikerednek.

kattint.jpg

Nézzünk néhány ilyen címszóval kezdődő cikket: 

 

            - Hihetetlen

            - Kitálalt

            - Sokkolta

            - Összeomlott és stb...

 Ezek nem publikációk. Ugye az ilyen cikkek celebekről szól zömében,az "átlagos"     emberekkel bármelyik nap megtörténik. 

Egy gyors példa: Összeomlott XY, mert a főzőműsorban nem úgy sikerült a tálalása, ahogyan kellett volna és ezért csak kevés pontot kapott a zsűritől.

Legyen egy másik is: Sokkolta, hogy az ének műsorban nem jutott tovább.

És egy harmadik: Nehéz feladat előtt áll a kisasszony, mert nem tud dönteni két ruha között melyikben is jelenjen meg egy fontos eseményen.

A nagy kedvenc nem más,mint mikor Felrobbant az internet ... Ahányszor felrobbant az internet a cikkírók szerint, akkor már a bolygónk sem létezne, de az se aki mindezt leírhatná. Az internet mivel robbantható fel?- kérdezem én. Miért a robban szót írják? Lehetne akár: letarolta az internetet, végigsöpört az interneten. A magyar újságírás már csak ilyen próbálkozássokkal szeretne olvasottságot generálni. Csak tudnám miért nem ír egy rendes címet a cikkének, azt gondolja, hogy akkor nem olvassák el? 

Teszek egy próbát, most a blog bejegyzésem címére gondolok. Vajon mennyivel többen akadnak így rá erre az oldalra? Az eredeti cím az a Kattintás vadász írások lett volna. 


Folytatódik a gondolataim sora.   Micsoda rossz érzés lehet ez számukra, hiszen az ilyen dolgoknál sokkal sokkolóbb, hihetetlenebb dolgok történnek, csak valószínűleg, ha egy "átlag" emberrel történik, akkor már nincs akkora hírértéke. Azt nem állítom, hogy nem jelennek meg normál földi emberről kapcsolatos hírek, melyen elámul az olvasó közönség, vagy éppen megdöbben, mert vannak ilyen cikkek is. Csak az ilyen történések nem igazán maradnak meg az emberek emlékezetében. Sokkal fontosabb a celeb világban történt kis dolgok megírása, még akkor is,ha nem életbevágóan fontos történés. Azt persze értem, hogy a híresebb embereknek van rajongótábora és minden érdekli őket, amely velük történik,együttéreznek vele jóban és rosszban. 

Nézzük a hír fogalmát:

"A hír olyan ellenőrzött, hiteles forrásból származó Információk összessége, amely a populáció egy nagyobb részét érinti, és amely az újságírói munka szakszerű kutatásaként jön létre." (forrás: Hír-Wikipédia)

A hír felépítés,tartalma:                                                            "A hír rövid, tömör, világos és tárgyilagos sajtóanyag. Általában hat kérdésre kell választ adnia: „Ki? Mikor? Hol? Mit? Hogyan? Miért?”. Maximalista megközelítéssel azt mondhatjuk: egy jól megírt hírben egyetlen felesleges szó nincs, ami azt jelenti, hogy bármely szó kihúzása értelmezhetetlenné tenné a hírt.

A hír leaddel kezdődik, amely összefoglalja a legfontosabb információkat. A hírtestben tulajdonképpen ennek a leadnek a kibontása, részletesebb ismertetése történik. A hír felépítése egy fordított háromszögre (a sajtónyelvben gyakran piramisnak nevezik) hasonlít. Ahol széles a háromszög talpa, vagyis a hír elején, ott vannak a legfontosabb információk, míg a leglényegtelenebbek a csúcsba (a hír végére) szorulnak." (forrás: Hír-Wikipédia)

Nos már az idézettek is hosszabbak,mint bármely hír, melyről fentebb írtam.  Vajon mennyire szakszerűn kutat az újságíró egy két mondatos cikk után? Szerintem semennyit.

Tudom, hogy ez az írás sem az igazi, lehetne sokkal jobb is, de én csak egy blogíró vagyok, nem újságíró. Nálam is lehet hibákat találni. Apropó: hány olyan tömör hír jelenik meg, melyben a tanult cikkíró helyesírási hibát vét abban körülbelül 120 karakteres szövegében, melyet közhírré tesz?! Elég sok az ilyen baki. Az nem állítom, hogy az általam leírtak mindig helyesek, de én nem is kapok érte fizetést, Ő viszont igen.  Az tény, hogy a celeb világban történő dolgok sok embert érdekelnek. Én is szoktam olvasni ilyen rövid "olvasmányt" , pedig tudom, nem  lesz sok mondanivalója az írónak vagy azzal, akivel éppen történt valami jó vagy rossz dolog.

Köszönöm a figyelmet!

Szólj hozzá

Hírek Bejegyzés Hír Internet Újságíró Cikk Szöveg