2023. máj 08.

Fonal- cérna művészet

írta: (V)ÉRZŐSZÍV
Fonal- cérna művészet

Az a szó, hogy kreatívkodás egészen tág dolog. Határtalan mennyiségű tennivalót eredményezhet.

csillag.jpg

 

Bármihez is szeretne hozzákezdeni valaki, az tegye meg bátran, ne féljen a kudarctól, mert itt nincsen szerintem. Próbálkozni kell és egyre jobban fog megvalósulni az, amit eltervezett az ember. Saját kezűleg készül és tényleg bármit fel lehet használni, ami eszébe jut az egyénnek. Kinti és benti változata is kivitelezhető.  Rengeteg mindennel lehet alkotni (papír, fém, kő, kavics, fa, üveg, stb.. ).

Én mostansága fonál/cérna művészetben (string art) kezdtem el kreatívkodni. A string art művészet Angliából indult el, amikor is négy évszázaddal ezelőtt a takácsok szöget és cérnát használtak otthonuk díszítésére. A deszkába szögeket vertek és meghatározott sorrendben cérnaszálakat húztak ki rajta, amelyeket a falakra helyeztek. A technikát Mary Bull angol kutató segítségével fejlesztették és alakították át. A cérnák és a szögek segítségével algebrát és geometriát tanított a gyerekeknek.

Térjünk rá, hogy mi is szükséges eme művészeti ághoz. Mindössze fonal/cérna(különböző színekben), szög és falap.Ez most olyan, mikor egy receptet lát valaki, amelyhez „csak” három hozzávaló szükséges, ez is ilyen, de nem lesz ehető, viszont szép látvánnyal gazdagítja a tulajdonosát, ha elkészít egy ilyen művet. Szükséges egy kalapács is, de ez csak segédeszköz. Az első lépés az anyagok beszerzése. A második lépés, hogy milyen formát és alakot szeretne elkészíteni. Ha mindez meg van, akkor vagy egy sablont kell beszerezni hozzá vagy megrajzolni és ezek után indulhat a foglalatosság. Ha sablonunk van, akkor előre lyukasszuk ki körülbelül 1 cm távolságra, ez jelzi majd, hová is kell a szöget beütnünk a falapunkra. A falapot is méretezni kell a készítendő műhöz, akár lakkozni vagy festeni is lehet a munkalapot, de akár egy laminált hátteret is lehet ragasztani rá, a képzelet határtalan. Én is próbáltam tartani az 1 cm-es távot, de ezt én a későbbi munkáim során picit távolabb helyeztem el, úgy 1,5 cm-re, mert úgy könnyebb a szögelés, valamint zökkenőmentesen lehet ilyenkor a fonal tekerése.  Ha szabadkézi rajzunk van, akkor a sablonnal megegyező módon történik a szögek elhelyezése. Mikor elkészült a szögelés jöhet, az előbb említett fonalazás. Az én meglátásom az, hogy mindenki a maga elképzelése szerint vigye véghez a fonalvezetést, hiszen az a lényeg, hogy a forma, amelyet elképzelt az ember, az láthatóvá váljon. Fontos, hogy feszes legyen a fonal, mert így tartósabb és szebb is lesz a mű. Hobbinak és kellemes időtöltésnek tökéletes eme művészet. Ajándéknak sem mellékes ;)  Egyszerű, mint az 1X1, de azért mégis elmegy vele az idő, habár ha úgy van, és abbahagyva az ember, akkor bármikor tudja folytatni más időpontban is.  Mutatok pár képet, melyek a kezem által jöttek létre. Igaz van még hová fejlődnöm, de szégyenkezni valóm sincs. Kellemes művészkedést Mindenkinek. Köszönöm, hogy időt szántál az olvasással az oldalamon.

napraforgo.jpg

hal.jpg

 

Hamarosan új kreatív cikkel jelentkezem.

Szólj hozzá

Kreatív Művészet Fonal Cérna